top of page
  • Ana Spasojević

Brief s Anom: Najvažniji zadatak HR-a je poduprijeti poslovnu strategiju tvrtke



Ivana Tödtling je magistra psihologije i HR managerica u Gideon Brotheru, tvrtki za robotiku i umjetnu inteligenciju, koja razvija autonomne mobilne robote za industriju i logistiku.


Iako se kroz studij više vidjela u području kliničke psihologije, prilika za početak karijere u tvrtki Nanobit otvorila joj je put u organizacijsku psihologiju, u kojoj se razvija posljednjih pet godina.


O svojoj ulozi i ulozi HR-a u Gideon Brothersu te o radu u ovoj zanimljivoj industriji i dinamičnom okruženju, Ivana nam je više rekla u ovom Briefu s Anom Spasojević.



„Najvažniji zadatak HR-a je svojim procesima poduprijeti poslovnu strategiju tvrtke. To znači stvarati i poticati motivirajuće i pozitivno radno okruženje u kojem će zaposlenici zaista moći ostvariti svoj puni potencijal i maksimum.“ Ivana Tödtling








Iz gaming industrije u robotiku


Gideon Brothers je zagrebačko-osječki startup koji trenutno broji nešto više od 90 zaposlenih. Gideon Brothers razvija tehnologiju autonomne navigacije za mobilne robote koja se temelji na naprednoj 3D vizualnoj percepciji i umjetnoj inteligenciji. Riječ je o tehnologiji nove generacije koja po prvi puta omogućava automatizaciju operacija prijevoza tereta u nestrukturiranim skladišnim, proizvodnim i maloprodajnim objektima..


„U Gideon Brothers-u okupili smo sjajan tim stručnjaka – vizionara koji se nevjerojatnom predanošću i stručnošću uspješno suočavaju s novim izazovima i razvijaju nevjerojatnu tehnologiju budućnosti.“



HR kao važna karika i podrška razvoju


Zajedno sa svojim timom radim na izgradnji i razvoju HR procesa, a svaki dan je zapravo drugačiji te smo kolegica Dorotea i ja uključene u puno različitih procesa i projekata. S obzirom na to da je tek u protekloj godini službeno oformljen HR tim, protekle smo godine puno radili na strukturiranju selekcijskih procesa i širenju Gideon Brothers tima, a u posljednjih nekoliko mjeseci tim je narastao za preko 30 članova.


Pokrenuli smo interni tjedni newsletter, u kojem, osim uprave, sudjeluju i svi zaposlenici tvrtke, krenuli smo sa strukturiranim dvosmjernim feedback sustavom za sve nove zaposlenike, kao dijelom onboarding procesa na kojem smo pojačano radili u proteklom periodu. Ovdje bih izdvojila i Welcome meetupe kojim povezujemo sve nove članove tima, a prilikom kojeg direktor tvrtke Matija Kopić daje poslovni kontekst tvrtke te s novim članovima dijeli misiju i viziju tvrtke, a novi zaposlenici imaju priliku saznati sve što ih zanima o poslovanju, ali i kulturi tvrtke. Ove godine jedan od najdražih projekata, kao i projekata koje zaposlenici često ističu, su interni talkovi na kojima na opušten i zabavan način prezentiramo različite stručne teme i područja kojima se pojedini timovi u Gideonu bave, a to su teme povezane s dizajnom hardvera, autonomnim tehnologijama, ali i teme vezane uz biznis. U posljednje vrijeme veći fokus usmjerili smo na employer branding aktivnosti te se uključujemo u različite aktivnosti kojima nastojimo privlačiti nove zaposlenike i članove.


HR tim u Gideon Brothers



Zadovoljstvo zaposlenika kao cilj


U poslu mi je jako važno imati pozitivnu radnu okolinu i biti okružena entuzijastičnim kolegama koji su strastveni u svojem poslu i uvijek dalju najbolje od sebe.


Smatram da je nakon zadovoljenja osnovnih uvjeta kao što su benefiti, plaća, prijateljsko i sigurno radno okruženje, zaposlenicima najvažnije da rade na zanimljivim projektima i s najnovijim tehnologijama kako bi mogli profesionalno rasti i razvijati se. U Gideon Brothersu radimo upravo to – naši stručnjaci imaju prilike svakodnevno razvijati najnoviju tehnologiju, istraživati i dati svoj konkretan doprinos projektima.


Intuicija, hrabrost i hvatanje snova


Najveća inspiracija u životu su mi ljudi koji idu za svojim snovima, hrabri su i ne boje se novih izazova. Ovdje bih izdvojila svoju sestru koja je od posla u HR-u napravila totalni zaokret u karijeri i postala programerka. Ovakve priče inspiriraju me jer su nam svima pouka da ništa nije nemoguće i nikada nije kasno naučiti nešto novo i slijediti svoje snove.


Jedan od najboljih savjeta koji sam dobila u životu jest „Budi hrabra i slušaj svoju intuiciju“. Kao društvo smo naučeni slušati glas razuma jer njega lako možemo argumentirati podacima, brojkama, no u svom poslu nebrojeno sam se puta našla u situacijama gdje ovakav pristup ne funkcionira. U svojoj karijeri, često sam se susrela sa situacijama gdje podaci govore jedno, a unutarnji osjećaj drugo – bilo kod procjene kandidata ili kod prepoznavanja i rješavanja problema unutar organizacije. Odluke koje sam u takvim situacijama donijela na temelju intuicije u većini su se situacija pokazale ispravnima.


Definicija uspjeha i veza sa žabama


Kada govorimo o uspjehu, uvijek se sjetim priče o žabama i utrci.


Grupa žaba organizirala je utrku. Cilj je bio postavljen na vrhu visoke kule. Utrku je došao gledati jako veliki broj žaba. Kada je utrka počela, umjesto da bodre natjecatelje, žabe iz gledateljstva su počele slati poruke ‘nema šanse da stignu do vrha’, ‘neće uspjeti’ ‘nitko se neće popeti do vrha’.

Uglavnom, malo tko je vjerovao da će koja od žaba uspješno završiti utrku. I zaista, jedna po jedna, žabe su odustajale prije cilja. Sve osim jedne. Uz veliki napor ona je uspjela doći do vrha kule i završiti utrku.

Svi su se pitali kako li joj je to samo uspjelo. Jedna žaba iz publike prišla je pobjednici i upitala je za tajnu njezina uspjeha. Žaba joj je pokazala da ne čuje. Bila je gluha.


Svako od nas sam definira svoj uspjeh, ne okolina nego mi sami. Ono što smatramo uspjehom dosta ovisi o životnim fazama. Za mene je trenutno uspjeh raditi posao koji me ispunjava i čini sretnom, svaki dan učiti nove stvari i razvijati se i imati puno slobode pri tome.


Svi griješimo. I što onda?


Na početku karijere greške su mi puno teže padale jer sam po prirodi vrlo samokritična, no po putu sam naučila da su greške OK i sastavni dio posla. Razvoj novih procesa i brzo donošenje odluka povećavaju mogućnost pogreške, no zapravo je najvažniji dio ono što slijedi nakon, a to je pitanje – što smo naučili?


Knjige, udruge… i, naravno, TalentBrief


Pratim različite stranice i portale, a član sam i udruge U4HR koja je usmjerena umrežavanju i razmjeni znanja HR stručnjaka. Od stranica koje pratim izdvojila bih portal re:work gdje često naiđem na korisne i zanimljive članke koje mogu implementirati. Od knjiga, najveći utjecaj na mene ostavila je knjiga HR Disrupted od Lucy Adams, bivše HR direktorice BBC-a, u kojoj je naglasak na važnosti transformacije HR funkcije i odbacivanja tradicionalne uloge HR-a (koja je uglavnom usmjerena na smanjivanje rizika) te preuzimanja novih uloga poput boljeg prepoznavanja talenata i potencijala unutar organizacije, aktivnog poticanja upravljanja karijerom te one najvažnije, tretirati zaposlenike kao odrasle pojedince sa specifičnim potrebama i interesima. S obzirom na to da često tražim inspiraciju i istražujem o aktualnim trendovima u području HR-a, jako mi je drago što je pokrenut novi portal namijenjen baš HR stručnjacima.

I za kraj…


Da mogu baš birati da sam bilo gdje na svijetu, bila bih u Motovunu, gledala u prekrasnu motovunsku šumu, jela fuže s tartufima i pijuckala Fakinovo vino.

334 views
bottom of page