top of page
  • TALENTBRIEF

Zašto vas poduzeće želi zaposliti i za koju cijenu?

Updated: Apr 25, 2021

Zašto vas poduzeće želi zaposliti? Zašto ste veliki dio svog života proveli u školi? Razumijete li vrijednost vlastitih vještina? Kako ih komunicirati poslodavcu? Zašto postoji različitost vještina i kompetencija, a samim time i novca koji možete dobiti u zamjenu za svoje vrijeme i rad?



Tražiti posao znači tražiti nekoga tko je spreman platiti vaše iskustvo, vještine, znanja, trud, vrijeme i energiju koje prodajete u zamjenu za plaću. Onaj tko vam je spreman ponuditi plaću to čini iz nekoliko razloga:

  1. U vama vidi osobu koja ima potrebne kvalifikacije za posao koji ćete obavljati. Vidi vaš potencijal, motiviranost da radite svoj posao iznad očekivanja, vidi vaše vještine koje će doprinijeti vrijednosti njegovog poduzeća ili tima. Međutim, kako je poslodavac došao do tih zaključaka? Najvećim dijelom kroz upoznavanje s vama, kroz dojam koji ste ostavili kroz selekcijski proces, a najviše kroz razgovor za posao – koji ima najvažniju ulogu u procesu zapošljavanja. Dio dojma također može biti rezultat preporuka koje može dobiti od nekoga tko vas pozna, profesora, suradnika, kolega s bivšeg posla.

  2. Poslodavac smatra da ste u tom trenutku najprikladnije što može dobiti na tržištu rada. Tu mislimo na zahtjeve pozicije koja se popunjava i preklapanje vještina budućeg zaposlenika s traženim vještinama za obavljanje posla. Pretpostavka o dobrom uklapanju u tim također ima značajnu ulogu isto kao i omjer plaćenog (vaša plaća i beneficije) i dobivenog (sva iskustva, znanja, vještine, potencijal) što donosite u novo poduzeće.

Dakle, pretpostavke o vašoj vrijednosti na tržištu trebaju se realizirati u:

  • vještinama i znanju koje imate,

  • sposobnosti motiviranog usmjeravanja vještina u određeno područje = znati što želite raditi,

  • sposobnosti predstavljanja poslodavcu da ste baš vi najbolji za određeni posao = priprema za selekcijski proces.

Sasvim je jasno zašto je tako teško dobiti bilo koji posao.


Vaša vrijednost na tržištu rada



Vrijednost = Kompetencije + Motivacija + Vještine zapošljavanja


Kompetencije = iskustvo, znanja, vještine, sposobnosti i stavovi – potrebni za osobnu realizaciju i razvoj, Motivacija = znati što želite sa svojim vještinama i želja da ih maksimalno iskoristite – zašto želite raditi određeni posao.

Vještine zapošljavanja = kako prezentirati vlastite kompetencije i motivaciju poslodavcu kako bi dobili željeni posao.


Kompetencije razvijamo cijeli život. Kroz interakciju s društvom, kroz formalno i neformalno obrazovanje, razne edukacijske tečajeve, seminare, konferencije, čitanjem, razmišljanjem. Dokazi naših kompetencija vide se kao rezultati našeg rada, kao ocjene u školi, kao nagrade koje možemo dobiti, kao sportski uspjeh.

Iz perspektive poduzeća, idealni zaposlenik bi već pri samom rođenju trebao znati što želi raditi i sve svoje aktivnosti usmjeravati na razvoj, za taj posao potrebnih vještina. To naravno nije moguće, ali svakako pomaže ako čim prije uočite što želite raditi i posvetite se razvoju specifičnih znanja i vještina za ta karijerni smjer. To će vas značajno istaknuti od prosjeka na tržištu rada i olakšati vam zapošljavanje jer ćete lakše objasniti interes i motivaciju za određen posao.

32 views
bottom of page