top of page
  • TALENTBRIEF

Koliko dugo čuvati životopise kandidata za posao kod zapošljavanja i koja je svrha privole

Životopisi kandidata smiju se obrađivati samo u svrhu selekcije za radno mjesto. Istekom natječaja, tj. zapošljavanjem kandidata, postoji poslovni interes poslodavca za čuvanjem podataka i životopisa zbog moguće tužbe u slučaju diskriminacije u procesu zapošljavanja te u slučaju natječaja kod pravnih subjekata u većinskom državnom vlasništvu, jer posebne skupine radnika (branitelji) imaju prednost pri zapošljavanju i mogućnost osporavanja rezultata natječaja.


Bitno je napomenuti kako u slučaju prikupljanja dokumentacije od kandidata za posao u postupku zapošljavanja, kandidat prijavom pristaje na obradu podataka za potrebe natječaja.


Natječaj ne završava izborom kandidata, nego tek istekom rokova za moguće žalbe i tužbe protiv poslodavca vezane za rezultate natječaja.


Rok za naknadu štete u tužbi zbog diskriminacije na natječaju je 5 godina. Legitimni interes poslodavca je sve podatke s natječaja zadržati dokle god traje mogućnost negativnih posljedica.


Privola od strane kandidata ima jedinu svrhu u slučaju kada poslodavac želi koristiti podatke kandidata u nekom drugom natječaju što treba biti posebno naznačeno i ne smije biti uvjetovano sudjelovanjem u prvom natječaju.


Kandidat i bez posebne privole mora imati mogućnost sudjelovati u prvom natječaju.151 views

Recent Posts

See All
bottom of page